Verduidelijking bij de keuze en aansluiting van de UTP Cat6 en RJ45

Wat achtergrond informatie:

Het verschil tussen CAT5e en CAT6 wordt behaald in de bandbreedte. CAT5e haalt 100mhz en CAT6 haalt 250mhz. Dit wil zeggen dat een CAT6 kabel meer data tegelijkertijd kan verwerken. Zie het als een verschil tussen een 2 en een 5-baans autosnelweg. Op beide wegen mag je 120 km/h rijden, maar een 5-baans snelweg kan veel meer verkeer tegelijkertijd aan dan een standaard 2-baans snelweg.


Natuurlijk zijn er ook nog CAT6a en CAT7, maar voor een standaard thuisnetwerk zijn deze eigenlijk overbodig. Deze bekabeling kan snelheden aan tot 10.000 Mbit/s met respectievelijk een bandbreedte van 500 en 1000mhz. Als u dit naar rato gaat vergelijken met het snelweg voorbeeld hierboven, dan zult u begrijpen dat deze kabels voor een standaard netwerk in huis niet nodig zijn.


Bij normaal internet gebruik volstaat een CAT5e kabel prima. Bent u een intensieve internetgebruiker, denk bijvoorbeeld aan het online kijken van Full-HD films e.d., dan kunt u beter kiezen voor een CAT6 kabel.

De lengte van de kabel:

De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen. Is dit wel het geval, dan zullen de maximaal haalbare snelheden sowieso nooit gehaald worden. Het signaal wordt dan gewoonweg te zwak. Dit kan resulteren in een trage en telkens wegvallende verbinding, of zelfs helemaal geen verbinding. Dit signaal kan worden versterkt met bijvoorbeeld een hub of switch.

Belangrijk:

start met Oranje/wit; Oranje; Groen/wit; Blauw; Blauw/Wit; Groen; Bruin/Wit; Bruin

beide zijden van de UTP kabel dienen dezelfde volgorde te hebben

De kabel zo ver mogelijk in de RJ45-connector duwen. Trukje hier is om telkens een stukje te knippen totdat de kabel zo diep mogelijk zit

UTP RJ45